Halloween a dýně k sobě neodmyslitelně patří. A protože dýně dokáže rozzářit i zachmuřené nebo smutné tváře, rozhodla se společnost Edenred uspořádat společně s Potravinovou bankou Praha a herci ze strašnického Divadélka Radka Brzobohatého kurz zdravého vaření z dýňových přebytků. Byl určen seniorům, matkám samoživitelkám a jiným klientům potravinové banky, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Cílem akce bylo naučit přítomné zdravé a zajímavé recepty z dýní a zároveň ukázat, jak neplýtvat potravinami.
Společnost Edenred dlouhodobě podporuje Potravinovou banku Praha v boji proti plýtvání potravinami a společnými akcemi s potravinovou bankou a celebritami se snaží zvyšovat povědomí o tomto celosvětovém problému. Ve světě trpí hladem 1,3 mld. lidí a ročně se v Evropě vyhodí 80 kg potravin na člověka.
„Vyhazuje se nesmyslně velké množství jídla, zatímco existují místa, kde lidí trpí hladem. Proto pravidelně organizujeme akce, které na tuto skutečnost upozorňují, a s podporou známých osobností ukazujeme, co všechno se dá z věcí určených k likvidaci vytvořit. Na této akci jsme se zaměřili na kreativní zpracování zeleninových a ovocných přebytků. Naše recepty budou určitě inspirativní i pro veřejnost,“ říká Daniela Pedret, manažerka komunikace společnosti Edenred.
Tuto podzimní akci zaměřenou proti plýtvání s potravinami přišli podpořit Hana Gregorová, Vojta Efler a Bára Mottlová z Divadélka Radka Brzobohatého, kteří se s chutí pustili do dýní. Pod vedením odborníka si vyzkoušeli vytvořit v komunitní kuchyni Potravinové banky Praha jídla podle zajímavých receptů.
„Máme sice předpremiérový generálkový týden v divadle a to jsou vždycky trochu fofry, ale opravdu jsme moc rádi, že jsme tu mohli být a podpořit tuhle krásnou a záslužnou věc. Mám ráda typ pomoci, která je vidět. Je mi líto, že ta doba je taková, že těch lidí v nouzi je hodně. Miluju zvířata, hrozně ráda je zachraňuji, ale lidi jsou lidi a musíme jim pomáhat. Jsem ráda, že se tyhle projekty daří a fandím těm lidem, kteří provozují Potravinovou banku a starají se o to všechno, protože to je skutečně pro dobrou věc. A všechno, co je pro dobrou věc, má smysl,“ uvedla herečka a umělecká manažerka Divadélka Radka Brzobohatého Hana Gregorová, která se v kuchyni potravinové banky dokonce sama od sebe postavila ke dřezu a myla nádobí. „Mě to baví, nemám s tím problém. Doma nemám myčku, protože to považuji za zbytečné, a navíc si u toho odpočinu,“ podotkla herečka.
„Opravdu tu jsme moc rádi. Přijížděli jsme sem s tím, že vlastně nevíme, co nás tu čeká, ale ta atmosféra, maminky s dětmi a ostatní klienti Potravinové banky, skvělý pan kuchař – to je prostě senzační. Moc rádi jsme to podpořili a pokud budeme moct, budeme podporovat i nadále,“ uvedli svorně herci Bára Mottlová a Vojta Efler, kterého diváci mj. znají třeba z Nováckého seriálu Ordinace v růžové zahradě, kde ztvárňuje kriminalistu.
Pestré menu tvořené z dýňových pokrmů představil špičkový izraelský kuchař Noam Darom z pražské restaurace Spojka. První jídlo, jež se s pomocí celebrit maminky samoživitelky a ostatní mohly naučit, byl dýňový krém s kaštany, který spojuje netradiční kombinaci chutí.
Jako hlavní chod bylo podáváno cuketovo-dýňové thajské kari, které potěší i náročnější jedlíky. Maminky si také zkusily připravit sladkou tečku – lívance s dýňovým kompotem a mascarpone.
„Potravinová banka dostává od obchodních řetězců či dodavatelů potraviny, které jsou neprodejné třeba kvůli svému křivému vzhledu. S pomocí společnosti Edenred potravinová banka pomáhá přiblížit veřejnosti problematiku neplýtvání, aby se každý z nás začal chovat odpovědněji,“ uvádí Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky Praha.
Halloween sice není typicky českým svátkem, ale je v Čechách poměrně oblíbený. A když se při této příležitosti propojí byť tvarem nedokonalé svítící dýně s originálními recepty a známé osobnosti s Potravinovou bankou Praha, výsledkem je zajímavá a především smysluplná akce.