Na základě dotazů zveřejňuje Státní zdravotnický ústav (SZÚ)informaci týkající se možnosti kontaminace povrchu nebaleného pečiva v obchodech.

SZÚ konstatuje, že nemá žádnou informaci o tomto druhu přenosu koronavirů v souvislostí s COVID-19. Původce onemocnění však může zůstávat na rukou a povrchu předmětů několik hodin životaschopný. Lze okamžitě učinit opatření. Zákazníci mají mít zakrytý nos a ústa rouškou, šálou, šátkem a na rukou jednorázové rukavice. Přenos se maximálně sníží. A toto opatření realizovat v supermarketech již u vchodu.

Nový koronavirus SARS-CoV-2 se běžně přenáší:

● přímo, prostřednictvím kontaktu s tělními tekutinami infikovaného člověka (například kapky z kašle nebo kýchání)

● nepřímo, kontaktem s povrchy, na které nakažená osoba kašle nebo kýchá
Aktuální informace naznačují, že virus může na povrchu přežít několik hodin.

Proto se doporučuje striktní hygiena rukou, především ve výrobě potravin určených k přímé spotřebě. Striktní hygiena rukou je požadována/doporučována i pro ochranu proti šíření přenosných onemocnění při prodeji potravin, ve společném stravování a v domácnosti.

Chcete-li se pojistit proti kontaminaci na povrchu pečiva, ať už nebaleného, nebo baleného,jednoduše si ho ohřejte na teplotu alespoň 70 stupňů po dobu nejméně 2 minut. Budete mít pečivo bez povrchové kontaminace (mimo termorezistentní spóry) a ještě bude křupavé.

Zdroj: SZÚ