Kniha okouzlí všechny, co rádi experimentují v potravinách a výživě. Fermentace je takový malý zázrak, při tom jednoduchý. Už jen když se podíváme do obsahu knihy, zjišťujeme velký rozsah a záběr díla. Od teorie přes praxi, vlastní zkušenosti i zkušenosti druhých, přes pokusy a bádání.

Najdeme zde recepty snad na vše, co nás napadne, když slyšíme slovo fermentace. Především zelenina, ale též jogurty, sýry, miso, pivo, víno, cider, chléb, lívance a sušenky. Vše do detailů vysvětleno, autor nabízí i historky, jednoduché techniky a úvahy:

„U mě to všechno začalo s kysaným zelím. Jako newyorské dítě jsem ho miloval a pochutnával si na něm každou chvíli u pouličních stánků – vždy jsem si dával párek s hořčicí a kysaným zelím. Pár let nato jsem se začal zajímat o makrobiotiku, výživový systém s kořeny v kuchyni japonských zenbuddhistických klášterů. Jde o celkem přísný systém. Většinou jíte jednoduše opracované obilí a luštěniny. Makrobiotika prosazuje (kvůli posílení zažívacího traktu) pravidelnou konzumaci misa, nepasterovaného kysaného zelí a nejrůznější nakládané zeleniny. Začal jsem tedy jíst kysané zelí každý den a od té doby, co jsem se naučil, jak se to vlastně dělá, nakládám jeden zelák za druhým. Zelí a ostatní zelenina z čeledi brukvovitých jsou dlouhodobě uznávány jako bohaté zdroje protirakovinotvorných látek.“


Čtěte také

Jogurty a probiotika jsou důležitou součástí stravy pro naše zdraví


Autor knihy Sandor Katz /nar.1962/ sám sebe nazývá „fermentačním fetišistou“. Žije třicet let s virem HIV a ve fermentovaných potravinách vidí nejdůležitější součást svého jídelníčku. Narodil se v New Yorku, nyní žije v Short Mountain, v divoké přírodě Tennessee.

Kniha je jednou z nejúspěšnějších v tomto oboru, ve fermentovaných potravinách vůbec.

Sám autor píše:

„Fermentace pro mě znamená důležitou cestu plnou objevů. Připojte se ke mně na tuto stezku, prošlapávanou po tísíce let, v našich časech však zapomenutou a navíc nahrazenou objížďkou po dálnici potravinářského průmyslu.“

Kniha vyšla v překladu Zuzany Ouhrabkové jako první vázané vydání Nakladatelského domu Grada, pod značkou Alferia.

Jestli nevíte jakým dárkem potěšit milovníky a nadšence zdravého přírodního jídla, tak tato kniha je jasnou volbou. Dávám 5*****.

● Žádejte u svého knihkupce, nebo objednávejte z pohodlí domova zde

 
 
 
Jana Kunová