Úbytkem přirozeného prostředí kvůli pěstování palmy olejné je ohrožen i tygr malajský. Na snímku je samička Wanita, která se narodila v Zoo Praha v říjnu 2017.
Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha
Úbytkem přirozeného prostředí kvůli pěstování palmy olejné je ohrožen i tygr malajský. Na snímku je samička Wanita, která se narodila v Zoo Praha v říjnu 2017.
Na 1. února připadá Den bez palmového oleje. Pěstování palmy olejné, ke kterému v tropech dochází v ohromném měřítku, je příčinou likvidace tropických deštných lesů a mizení stovek a stovek rostlinných i živočišných druhů. Zoo Praha proto palmový olej ze svého areálu zcela eliminovala.
Již v roce 2013 vydaly špičkové zoologické zahrady světa Společné prohlášení k palmovému oleji, jehož cílem je podpořit přechod k trvale udržitelnému modelu produkce této suroviny. Prohlášení podepsala také Zoo Praha, která se aktivně zapojila do boje nepoužíváním palmového oleje v celém areálu.
„Všichni provozovatelé restaurací a stánků v areálu Zoo Praha nepoužívají palmový olej při přípravě jídel již od roku 2014,“ konstatuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Postupně jsme dosáhli také toho, že z prodeje u nás byly staženy i všechny potravinářské výrobky obsahující palmový olej, byť to pro nás znamenalo ukončení spolupráce se společností Mondelez. Považujeme však za svou povinnost jít příkladem.“
Jak jsme již zmínili, palmové plantáže se šíří na úkor původního deštného lesa. Vzniká zelený, ale velmi chudý svět, kde přežijí jen nejodolnější druhy živočichů. Půda pod palmami se během několika desítek let zcela vyčerpá a prales zde již nikdy nevyroste. Palmové monokultury ohrožují místní obyvatelstvo, lidé přicházejí o svá políčka a tím i o tradiční zdroj obživy. Navíc chemikálie, kterými jsou palmy ošetřovány, kontaminují místní vodní zdroje. Plantážím palmy olejné padnou každý rok za oběť také tisíce orangutanů, tygrů, slonů, tapírů a dalších unikátních živočichů. Zvířata jsou navíc intenzivně hubena pracovníky plantáží, kteří je považují za škůdce.